Căsătoria se încheie de către ofiţerul de stare civilă la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor, al primăriei în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa unul dintre viitorii soţi sau, după caz, la un sediu destinat acestui scop, stabilit de primarul unităţii administrativ-teritoriale respective.
Căsătoria se poate încheia în afara sediului serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cu aprobarea primarului.
Căsătoria poate fi încheiată la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, la o altă primărie decât cea în a cărei rază teritorială domiciliază sau îşi au reşedinţa viitorii soţi, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale unde se încheie căsătoria.
Dosarul actului de căsătorie cuprinde, după caz, următoarele documente:
I. Între cetăţeni români:
1. Declaraţia de căsătorie, conform anexei nr. 23 din Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobată prin H.G.R. nr. 64/2011, se face personal de către viitorii soţi, în scris, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, la primăria competentă, misiunea diplomatică ori oficiul consular unde urmează a se încheia căsătoria. În declaraţia de căsătorie, viitorii soţi vor arăta că nu există niciun impediment legal la căsătorie şi vor menţiona numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei, precum şi regimul matrimonial ales.
2. Documentul cu care se face dovada identităţii, în original şi în copie.
3. Certificatul de naştere, în original şi în copie.
4. Certificatul medical privind starea sănătăţii, întocmit pe formular-tip, care trebuie să poarte numărul de înregistrare, data certă, sigiliul/ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului; certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători; certificatele medicale emise de instituţii medicale în străinătate pentru uzul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României trebuie să conţină toate rubricile şi să fie însoţite de traducerea în limba română legalizată, cu apostilă sau supralegalizare, după caz.
5. Autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul cel care cere încuviinţarea pentru încheierea căsătoriei, în cazul existenţei unor impedimente rezultate din condiţiile de rudenie firească sau adopţie, în condiţiile prevăzute de lege.
6. Avizul medical, dovada încuviinţării părinţilor ori, după caz, a tutorelui şi autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul pentru încheierea căsătoriei, în cazul existenţei unor impedimente legate de vârsta matrimonială.
7. Declaraţie, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 27 din Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobată prin H.G.R. nr. 64/2011, din care să rezulte că cei 2 soţi nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.
8. Documente, în original şi în copii, traduse şi legalizate ori certificate de ofiţerul de stare civilă, din care să rezulte desfacerea sau încetarea căsătoriei anterioare, dacă este cazul:
- certificatul de despărţenie sau de divorţ;
- certificatul de naştere sau de căsătorie, cu menţiunea de desfacere a căsătoriei;
- sentinţa de divorţ rămasă definitivă şi irevocabilă;
- certificatul de deces al fostului soţ.
9. Aprobarea primarului pentru încheierea căsătoriei în afara sediului primăriei, la cererea persoanei interesate, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 24 din Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobată prin H.G.R. nr. 64/2011, precum şi documente justificative în susţinerea cererii.
10. Încuviinţarea primarului sau a comandantului navei, consulului, diplomatului cu atribuţii consulare pentru încheierea căsătoriei înainte de împlinirea termenului de 10 zile de la afişarea declaraţiei de căsătorie, la cererea persoanei interesate, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 25 din Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobată prin H.G.R. nr. 64/2011.
Căsătoria se încheie după 10 zile de la afişarea declaraţiei de căsătorie, termen în care se cuprind atât data afişării, cât şi data încheierii căsătoriei.
În cazul în care căsătoria nu s-a încheiat în termen de 30 de zile de la data afişării declaraţiei de căsătorie sau dacă viitorii soţi doresc să modifice declaraţia iniţială, trebuie să se facă o nouă declaraţie de căsătorie şi să se dispună publicarea acesteia; în cazul expirării termenului de valabilitate a certificatelor medicale prenupțiale, viitorii soți sunt obligați să obțină și să depună certificate medicale valabile.
II. Între un cetăţean român şi un cetăţean străin:
Actele enumerate la punctul I, la care se adaugă:
1. Documentul eliberat ori autentificat de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate în România, pentru viitorul soţ, cetăţean străin, din care să rezulte că îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională şi nu există impedimente pentru încheierea căsătoriei în România, în conformitate cu prevederile art. 31 din Legea nr. 119/1996, republicată, cu modificările ulterioare.
2. Documente eliberate de autorităţile competente ale statului de cetăţenie, datate recent - maximum 3 luni de la emitere -, ori care au prevăzut, în conţinut, termenul de valabilitate, pentru cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică în materie civilă ori de dreptul familiei, după caz.
3. Declaraţie dată pe proprie răspundere, autentificată de un notar public, din care să rezulte că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid, nu este căsătorit şi îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România, pentru cetăţenii statelor care nu au misiune diplomatică sau oficiu consular acreditat în România; pentru apatrizi, legea naţională este legea statului în care îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa.
4. Procesul-verbal încheiat împreună cu interpretul autorizat, în cazul încheierii căsătoriei între persoane care nu cunosc limba română sau între surdo-muţi.
5. Documentele prevăzute la pct. 1, 2 şi 3 vor fi însoţite de declaraţii notariale ale viitorilor soţi din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile necesare încheierii căsătoriei în România.
6. Cetăţenilor statelor care nu pot prezenta dovada menţionată la pct.1 întrucât ambasada statului al cărui cetăţean este nu mai eliberează un astfel de document li se vor solicita documentele eliberate de autorităţile locale competente ale statelor respective.
III. Între cetăţeni străini:
Actele enumerate la pct. I şi II
Art. 32. - (1) Intocmirea actului de deces se face de ofiterul de stare civila din cadrul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor/primariei unitatii administrativ-teritoriale/misiunii diplomatice sau oficiului consular de cariera al Romaniei in a carui/carei raza/circumscriptie consulara s-a produs decesul, pe baza certificatului medical constatator al decesului si a declaratiei verbale facute de oricare dintre membrii familiei decedatului sau, in lipsa acestora, de una dintre urmatoarele persoane:
Modificat de art.I pct.36 din Legea 105/2022
a) medicul sau alt cadru din unitatea sanitara unde s-a produs decesul;
b) orice persoana care are cunostinta despre deces.
(2) Declarantul va depune certificatul medical constatator al decesului, documentul de identitate si, dupa caz, documentul de evidenta militara ale celui decedat.
Art. 33. - (1) Declararea decesului se face in termen de 3 zile de la data incetarii din viata a persoanei.
(2) Cand decesul se datoreaza unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, precum si in cazul gasirii unui cadavru, pentru intocmirea actului de deces este necesara si dovada eliberata de politie sau de parchet, din care sa rezulte ca una dintre aceste autoritati a fost sesizata despre deces.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), prin exceptie de la prevederile alin. (1), termenul de 3 zile de declarare a decesului se calculeaza de la data eliberarii certificatului medical constatator al decesului.
(4) In cazul in care decesul nu a fost declarat in termenul prevazut la alin. (1) sau, dupa caz, alin. (3), intocmirea actului de deces se face, in Romania, cu aprobarea parchetului si, in strainatate, daca autoritatile competente din statul unde s-a produs decesul confirma ca nu au obiectii cu privire la inregistrarea decesului cetateanului roman la misiunea diplomatica sau oficiul consular de cariera al Romaniei.
Modificat de art.I pct.37 din Legea 105/2022
Art. 34. - In cazul in care se declara decesul unui copil nascut viu, care a incetat din viata fara ca declararea nasterii sa fi fost facuta in termenele prevazute de lege, ofiterul de stare civila va intocmi mai intai actul de nastere si apoi pe cel de deces. Daca, din motive temeinice, actul de nastere nu poate fi intocmit, ofiterul de stare civila intocmeste actul de deces si ulterior urmareste inregistrarea nasterii.
Art. 35. - (1) Certificatul medical constatator al decesului, in care se consemneaza cauza decesului si data decesului in format an, luna, zi, se intocmeste si se semneaza de catre medicul care a facut constatarea.
Modificat de art.I pct.38 din Legea 105/2022
(2) Daca decesul s-a produs pe o nava sau pe o aeronava si nu exista medic la bord, constatarea decesului se va face in primul port sau aeroport de escala, de catre un medic.
(3) In situatia cand durata calatoriei navei pana la primul port de escala este mai mare de 24 de ore, constatarea decesului se face de catre comandant, impreuna cu consiliul de bord, si se consemneaza in jurnalul de bord. In caz de moarte violenta, comandantul navei va efectua cercetari, potrivit legii.
Art. 36. - (1) Documentul cu care se face dovada identitatii persoanei decedate se retine de catre ofiterul de stare civila si se inainteaza, in termen de 10 zile lucratoare de la data inregistrarii decesului, dupa caz, serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor la care este arondata unitatea administrativ-teritoriala care a inregistrat decesul, serviciului public comunitar pentru evidenta si eliberarea pasapoartelor simple, serviciului judetean pentru imigrari, pe raza caruia persoana decedata a avut ultimul domiciliu.
Modificat de art.I pct.39 din Legea 105/2022
(2) In cazul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei, documentul cu care se face dovada identitatii persoanei decedate se transmite cu primul curier diplomatic, organizat de la data inregistrarii decesului.
(3) In cazurile in care declarantul nu poate prezenta documentul prevazut la alin. (1) si (2), precizeaza in scris motivul neprezentarii acestuia si datele de stare civila ale decedatului. Declaratia se inainteaza autoritatii prevazute la alin. (1).
(31) Documentele de evidenta militara depuse potrivit art. 32 alin. (2) se inainteaza centrului militar zonal/judetean/de sector pe raza caruia persoana decedata a avut ultimul domiciliu, lunar, pana la data de 5 a fiecarei luni, pentru luna anterioara.
Completat de art.I pct.40 din Legea 105/2022
(4) Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) transmite lunar Centrului National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale (CNARNN-INFONOT) din cadrul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), in format electronic, lista actualizata a informatiilor aferente actelor de deces inregistrate in Registrul national de evidenta a persoanelor (RNEP), lista care cuprinde cel putin numele si prenumele defunctului, data decesului in format an, luna, zi si ultimul domiciliu al defunctului. Structura datelor de referinta, precum si procedura prin care acestea sunt transmise se stabilesc prin protocol incheiat intre DEPABD si UNNPR.
Modificat de art.unic pct.1 din Legea 213/2013
(5) Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei acreditate in strainatate comunica lista prevazuta la alin. (4) Ministerului Afacerilor Externe, care o transmite Camerei Notarilor Publici Bucuresti.
Art. 37. - (1) Intocmirea actului de deces privind un cadavru gasit se face de ofiterul de stare civila din cadrul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor/primariei unitatii administrativ-teritoriale in a carui/carei raza a fost gasit.
(2) Inregistrarea cadavrului neidentificat se va face pe baza documentelor prevazute la art. 32 si la art. 33 alin. (2), precum si a procesului-verbal intocmit de medic, care va cuprinde varsta, sexul, locul unde a fost gasit cadavrul, data decesului in format an, luna, zi si cauza decesului.
Modificat de art.I pct.41 din Legea 105/2022
(3) Datele privind identitatea cadavrului, stabilite ulterior de politie, se inscriu prin mentiune pe actul respectiv. Mentiunea se comunica serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor sau primariei care are in pastrare actul de nastere si, dupa caz, comandamentului militar.
Art. 38. - (1) Dupa intocmirea actului de deces, ofiterul de stare civila poate elibera declarantului, la cerere scrisa, o adeverinta de inhumare sau de incinerare a cadavrului.
(2) Inhumarea sau incinerarea unui cetatean roman sau de origine romana al carui deces s-a produs si s-a inregistrat in strainatate se face pe baza adeverintei de inhumare sau de incinerare a cadavrului eliberata de ofiterul de stare civila din cadrul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor/primariei unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza urmeaza sa se faca inhumarea ori incinerarea.
Modificat de art.I pct.42 din Legea 105/2022
(21) In situatia prevazuta la alin. (2) adeverinta se intocmeste pe baza:
a)certificatului/extrasului de deces eliberat de autoritatile straine, precum si a traducerii legalizate a acestuia sau a extrasului multilingv;
b)certificatului de deces eliberat de misiunea diplomatica sau de oficiul consular de cariera al Romaniei.
Completat de art.I pct.43 din Legea 105/2022
(3) Adeverinta prevazuta la alin. (1) si (2) se elibereaza intrun singur exemplar. In cazul in care declarantul decesului nu mai detine adeverinta de inhumare sau de incinerare, la solicitarea scrisa a acestuia sau a altei persoane care justifica un interes legitim se elibereaza o alta adeverinta.
Modificat de art.I pct.44 din Legea 105/2022
(4) Daca decesul unui cetatean roman s-a produs pe o aeronava aflata in afara teritoriului Romaniei sau pe o nava aflata in afara apelor teritoriale romane, iar cadavrul este transportat in tara, inhumarea sau incinerarea se face pe baza dovezii eliberate de comandantul navei sau al aeronavei, potrivit art. 7 alin. (6).
Art. 39. - Intocmirea actului de deces, in baza unei hotarari judecatoresti definitive declarative de moarte, se face din oficiu sau la cererea persoanei interesate, dupa caz, de catre ofiterul de stare civila din cadrul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor sau primariei unitatii administrativ-teritoriale de la ultimul domiciliu cunoscut al celui declarat mort.
Modificat de art.I pct.45 din Legea 105/2022
Art. 391. - (1) Inregistrarea decesului in situatia prevazuta la art. 39 se face numai in baza hotararii judecatoresti definitive declarative de moarte, in care este prevazuta data decesului in format an, luna, zi, precum si ultimul domiciliu cunoscut al celui declarat mort.
(2) In cazul hotararilor judecatoresti incomplete, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, persoana interesata solicita instantei stabilirea datei decesului conform art. 49 alin. (2) din Legea nr. 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare si/sau stabilirea ultimului domiciliu cunoscut al celui declarat mort.
Modificat de art.I pct.46 din Legea 105/2022
(3) Ofiterul de stare civila are obligatia sa intocmeasca acte de deces in cuprinsul carora sa fie mentionate data decesului in format an, luna, zi si ultimul domiciliu al defunctului.
Completat de art.unic pct.2 din Legea 213/2013
(4) Locul decesului se considera a fi locul inregistrarii decesului, in situatia in care acesta nu rezulta din dispozitivul hotararii judecatoresti definitive declarative de moarte.
Completat de art.I pct.47 din Legea 105/2022
Art. 392. - (1) In situatia in care decesul s-a produs in strainatate si nu s-a inregistrat la autoritatile straine competente sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare de cariera ale Romaniei, actul de deces se intocmeste de ofiterul de stare civila din cadrul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor/primariei unitatii administrativ-teritoriale pe a carui/carei raza a avut domiciliul persoana decedata, dupa ce Ministerul Afacerilor Interne verifica, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, daca decesul nu a fost inregistrat in strainatate.
(2) Intocmirea actului de deces se face cu aprobarea parchetului, a primarului unitatii administrativ-teritoriale si avizul conform al sefului serviciului public comunitar judetean de evidenta a persoanelor/D.G.E.P.M.B., in baza certificatului medical constatator eliberat de autoritatile straine apostilat/supralegalizat, dupa caz.
Completat de art.I pct.48 din Legea 105/2022
Înregistrarea decesului se face la serviciul de stare civilă al primăriei în raza căreia s-a produs, în baza următoarelor documente:
1. Certificatul medical constatator al decesului, semnat de medicul sau cadrul mediu sanitar care a făcut constatarea;
2. Certificatul de naştere şi de căsătorie, după caz;
3. Actul de identitate sau în lipsa acestora declaraţie scrisă în care se precizează motivul neprezentării acestora şi datele de stare civilă ale decedatului;
4. Livretul militar sau adeverinţa de recrutare, după caz, pentru persoanele supuse obligaţiilor militare;
5. Paşaportul, carnetul de identitate sau legitimaţia provizorie în cazul cetăţeanului străin;
6. Dovada eliberată de poliţie sau de parchet din care să rezulte că una dintre aceste autorităţi a fost sesizată despre deces (când decesul se datorează unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, precum şi cazul găsirii unui cadavru);
7. Dovada eliberată de parchet în cazul în care decesul nu a fost declarat şi înregistrat în termenele legale;
8. Hotărârea judecătorească de declarare a decesului rămasă definitivă şi irevocabilă în cazul persoanelor pentru care s-a declarat judecătoreşte dispariţia.
9. Fotocopia actului de identitate al declarantului.
Certificatele de stare civilã se elibereazã, la cerere, persoanei îndreptãţite, personal sau prin împuternicit cu procurã specialã, pe baza înregistrãrilor şi a menţiunilor înscrise în registrele de stare civilã.
Cetãţenilor români cu domiciliul în România li se eliberează certificatul de stare civilã în baza actul de identitate aflat în termen de valabilitate.
Minorii în vârstã de peste 14 ani, care au act de identitate, solicitã şi primesc certificatul de naştere în nume propriu ori prin împuternicit cu procurã specialã iar cei care nu au avut niciodatã act de identitate, solicitã eliberarea certificatului de naştere în nume propriu, asistaţi de unul dintre pãrinţi sau, dupã caz, de tutore, care semnează cererea.
În cazul persoanelor majore a căror naştere a fost înregistrată tardiv ca urmare a punerii în aplicare a hotãrârii judecãtoreşti definitive şi după caz irevocabile, certificatul de naştere se elibereazã, la solicitarea titularului prin cerere adresată structurii de stare civilã din cadrul S.P.C.L.E.P./unităţii administrativ teritoriale care a efectuat verificãrile în dosarul privind înregistrarea tardivã a naşterii.
Cetãţenilor români cu domiciliul în strãinãtate şi cetãţenilor strãini ale cãror acte de stare civilã sunt înregistrate în ţarã li se elibereazã certificate pe baza paşaportului; dacã paşaportul este expirat, structura de stare civilã efectueazã verificãri la structura de evidenţã a persoanelor din cadrul S.P.C.L.E.P., prin care se stabilesc datele cu care cetăţeanul român este înscris în R.N.E.P.; eliberarea certificatului de stare civilã se face în baza acestor verificãri şi a paşaportului expirat sau a titlului de cãlãtorie, dupã caz.
Cetãţenii români cu domiciliul în strãinãtate ale cãror acte de stare civilã sunt înregistrate în ţarã şi au paşaportul românesc pierdut/furat/deteriorat sau nu au avut niciodată paşaport românesc li se elibereazã certificate pe baza documentului valabil eliberat de autorităţile străine.
Persoanele arestate sau aflate în detenţie depun la serviciul de stare civilă pe raza caruia se află locul de detenţie cererea de eliberare a certificatelor de stare civilă, prin administraţia locului de detenţie care certifică şi identitatea solicitantului.
Certificatul de naştere se elibereazã titularului actului sau reprezentantului legal, personal sau prin împuternicit cu procurã specialã.
Certificatul de cãsãtorie se poate elibera unuia dintre soţi sau, la cerere, ambilor soţi. Pentru soţul supravieţuitor sau, în caz de divorţ, pentru motive întemeiate, se pot elibera certificate de cãsãtorie, cu menţiunile corespunzãtoare.
Certificatul de deces se elibereazã membrilor familiei sau altor persoane îndreptãţite
Inregistrarea nasterii se face in baza urmatoarelor documente:
a)certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular-tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul/stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului;
b)actul de identitate al mamei si/sau al declarantului, daca nasterea nu este declarata de mama;
c)certificatul de casatorie al parintilor copilului, in original si in fotocopie, daca sunt casatoriti, iar daca acestia poarta nume de familie diferit, declaratia scrisa cu privire la numele pe care il va dobandi copilul;
d)declaratia de recunoastere a copilului nascut in afara casatoriei, data de catre tata in fata ofiterului de stare civila care inregistreaza nasterea sau la notarul public, din care sa rezulte si numele de familie pe care il dobandeste copilul, la care se anexeaza consimtamantul mamei; in cazul tatalui minor acesta este asistat de reprezentantul legal.
Intocmirea actului de nastere se face pe baza declaratiei verbale a oricăruia dintre parinti, iar daca, din diferite motive, nu o pot face, obligatia declararii revine medicului, persoanelor care au fost de fata la nastere, asistentului social sau, dupa caz, persoanei cu atributii de asistenta sociala din unitatea sanitara in care a avut loc nasterea sau oricarei persoane care a luat cunostinta despre nasterea copilului.
În situaţia în care unul dintre părinţi sau ambii părinţi sunt cetăţeni străini mai sunt necesare următoarele documente:
- Paşaportul părintelui cetăţean străin/părinţilor cetăţeni străini, respectiv actul de identitate pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, în original ţi în fotocopie şi traducerea legalizată a filei care conţine datele de identificare;
- Certificatul de căsătorie al părinţilor copilului şi traducerea legalizată a acestuia, dacă părinţii sunt căsătorişi; originalul certificatului şi traducerea acestuia vor fi apostilate/supralegalizate.
În situaţia în care ambii părinţi au vârsta sub 14 ani mai sunt necesare următoarele documente:
- Certificatul de naştere al mamei şi actul de identitate al declarantului, dacă declararea naşterii nu este făcută de mamă;
- Actul de identitate al reprezentantului legal al unuia dintre părinţii copilului.
În cazul în care căsătoria părinţilor a fost încheiată în străinătate şi nu a fost transcrisă/înscrisă în registrele de stare civilă române, se procedează la transcrierea/înscrierea în regim de urgenţă a certificatelor de stare civilă emise de autorităţile străine în registrele de stare civilă române; naşterea copilului de înregistrează după transcrierea/înscrierea căsătoriei părinţilor.
În cazul în care părinţii poartă nume de familie diferite sau există neconcordanţă între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al naşterii şi cel declarat, înregistrarea naşterii se face în baza declaraţiei scrise, semnată de ambii părinţi, din care să rezulte numele de familie şi prenumele copilului.
Înregistrarea naşterii se face la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, în baza declaraţiei verbale.
Termenul pentru declararea şi înregistrarea naşterii copilului este:
1. 30 zile de la data naşterii, pentru copilul născut viu şi aflat în viaţă;
2. 3 zile de la data naşterii, pentru copilul născut mort;
3. 24 ore de la data decesului, pentru copilul născut viu, dar decedat înăuntrul termenului de 30 zile.;
Dupa implinirea termenului de 30 de zile, prevazut pentru copilul născut viu şi aflat în viaţă, intocmirea actului de nastere se face la cererea scrisa a declarantului, cu aprobarea primarului unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza s-a produs evenimentul, cu avizul conform al serviciului public comunitar judetean de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, al Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Bucuresti. Inregistrarea nasterii se realizeaza in termen de 90 de zile de la data solicitarii. In această situatie prevazuta, intocmirea actului de nastere se face pe baza documentelor prevazute mai sus, a expertizei medico-legale cu privire la data nasterii, in format an, luna, zi, si sexul persoanei, daca nu exista certificat medical constatator al nasterii, precum si a verificarilor stabilite prin hotarare a Guvernului.
Cetãţenii romani pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativã a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea.
Sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui în urmãtoarele cazuri:
a) când numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod;
b) când persoana în cauza a folosit, în exercitarea profesiei, numele pe care doreşte sa îl obţinã, fãcând dovada cu privire la aceasta, precum şi asupra faptului ca este cunoscutã în societate sub acest nume;
c) când, din neatentia ofiţerilor de stare civilã ori ca urmare a necunoasterii reglementãrilor legale în materie, au fost efectuate menţiuni gresite în registrele de stare civilã ori au fost eliberate certificate de stare civilã cu nume eronate, în baza cãrora au fost eliberate alte acte;
d) când persoana în cauza are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regula reunite, şi doreşte schimbarea acestuia;
e) când persoana în cauza poarta un nume de familie de provenienta strãinã şi solicita sa poarte un nume romanesc;
f) când persoana si-a schimbat numele de origine strãinã într-un nume romanesc, pe cale administrativã, şi doreşte sa revinã la numele dobândit la naştere;
g) când pãrinţii si-au schimbat numele pe cale administrativã, iar copiii solicita sa poarte un nume de familie comun cu al pãrinţilor lor;
h) când persoana în cauza solicita sa poarte un nume de familie comun cu al celorlalţi membri ai familiei, nume care a fost dobândit ca urmare a adopţiei, a menţinerii numelui la cãsãtorie, a stabilirii filiaţiei ori a unor schimbãri de nume aprobate anterior pe cale administrativã;
i) când sotii au convenit cu ocazia încheierii cãsãtoriei sa poarte numele de familie reunite şi ambii solicita schimbarea acestuia pe cale administrativã, optand pentru numele de familie dobândit la naştere de cãtre unul dintre ei ori sa revinã fiecare la numele avut anterior cãsãtoriei;
j) când persoana în cauza face dovada ca a fost recunoscuta de cãtre pãrinte ulterior înregistrãrii naşterii, însã, întrucât nu a sesizat instanta pentru încuviinţarea purtãrii numelui de familie al acestuia în timpul vieţii, nu exista alta posibilitate de dobândire a numelui pãrintelui decât pe cale administrativã;
k) când prenumele purtat este specific sexului opus;
l) când persoanei i s-a încuviinţat schimbarea sexului prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva şi irevocabilã şi solicita sa poarte un prenume corespunzãtor, prezentând un act medicolegal din care sa rezulte sexul acesteia;
m) alte asemenea cazuri temeinic justificate.
Sunt de asemenea considerate justificate şi cererile de schimbare a numelui în urmãtoarele cazuri:
a) când persoana în cauza a adoptat minori şi doreşte ca aceştia sa poarte un alt prenume;
b) când cãsãtoria a încetat prin moartea sau prin declararea judecãtoreascã a morţii unuia dintre soţi, iar soţul supravieţuitor solicita sa revinã la numele de familie purtat anterior cãsãtoriei ori la numele de familie dobândit la naştere;
c) când în urma divorţului un fost soţ revine la numele de familie purtat anterior şi care provine dintr-o alta cãsãtorie, de asemenea desfãcutã prin divorţ, şi doreşte sa poarte numele dobândit la naştere;
d) când în urma încetãrii cãsãtoriei prin moartea sau prin declararea judecãtoreascã a morţii unuia dintre soţi celãlalt soţ se recasatoreste si, ca urmare a desfacerii acestei cãsãtorii, acesta doreşte sa poarte numele de familie dobândit la naştere;
e) când fostul soţ doreşte sa poarte numele de familie pe care l-a avut în cãsãtorie, pentru a avea un nume comun cu copiii încredinţaţi spre creştere şi educare, cu consimţãmântul fostului soţ, dat în forma autenticã;
f) când pãrinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre pãrinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior cãsãtoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia;
g) când s-a desfãcut adoptia unei persoane cãsãtorite care are copii minori şi în urma desfacerii adopţiei persoana în cauza revine la numele de familie avut înainte de adopţie;
h) când unul dintre soţi, la încheierea cãsãtoriei, a luat numele de familie al celuilalt soţ, nume pe care acesta l-a dobândit prin adopţie, iar ulterior încheierii cãsãtoriei are loc desfacerea adopţiei.
Cererea de schimbare a numelui se depune la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria unităţii administrativ-teritoriale de la domiciliul solicitantului, în nume propriu ori prin împuternicit cu procură specială, sau prin împuternicire avocaţială; în cazul cetăţeanului român cu domiciliul în străinătate, cererea se depune la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria unităţii administrativ-teritoriale de la ultimul domiciliu avut în România, iar dacă nu a avut vreodată domiciliul în România, la D.S.C. - Sector 1.
Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani semnează cererea împreună cu părinţii săi; în cazul în care aceasta este semnată numai de unul dintre părinţi, celălalt părinte va da o declaraţie, în formă autentică, din care să rezulte că este de acord cu schimbarea numelui copilului.
Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivatã prin unul dintre cazurile menţionate şi sa fie însoţitã de urmãtoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţãmântul, dat în forma autenticã, al celuilalt soţ, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;
d) declaraţia, în formă autentică, al celuilalt părinte, din care să rezulte că este de acord cu schimbarea numelui de familie al minorului;
e) autorizarea instanţei de tutelă în lipsa consimţământului prevăzut la lit. d);
f) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
g) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
Preşedintele consiliului judeţean, respectiv primarul general al municipiului Bucureşti, emite dispoziţia de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii.
Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă se efectuează cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanei.
- Cetăţenii români de peste 18 ani cu domiciliul în străinătate pot adresa cererea de transcriere în nume propriu, prin împuternicit cu procură specială, autentificată, primăriei localităţii pe raza căreia au avut ultimul domiciliu în ţară, iar dacă nu au avut domiciliul în România, la Direcţia de Stare Civilă din cadrul Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 al mun. Bucureşti.
- Minorii în vârstã de peste 14 ani solicitã transcrierea certificatelor de naştere în nume propriu ori prin împuternicit cu procurã specialã, asistaţi de unul dintre pãrinţi sau, dupã caz, de tutore; în cazul în care pãrinţii au domicilii diferite în ţarã, primãria competentã privind transcrierea certificatului de naştere poate fi oricare din cele douã primãrii pe raza cãrora au domiciliul pãrinţii minorului
- În cazul transcrierii certificatului de căsătorie, cererea se adre¬sează primarului unităţii administrativ-teritoriale de la domiciliul comun al soţilor, iar dacă soţii au (au avut) domicilii diferite în ţară – la oricare dintre cele două primării.
- În cazul transcrierii certificatului de deces, cererea se adresează primarului unităţii administrativ-teritoriale a locului de domiciliu al solicitantului sau primarului unităţii administrativ-teritoriale de la ultimul domiciliu avut în ţară de către persoana decedată.
Cererile de transcriere vor fi însoţite de certificatul ori extrasul în original, eliberat de autorităţile străine, o fotocopie simplă a acestora şi traducerea în limba română, autentificată în ţară de un notar public, iar în străinătate de oficiul consular român din statul de reşedinţă, precum şi de documentele justificative necesare pentru completarea unor rubrici, după caz.
Cererea de transcriere va fi însoţită, după caz, de următoarele documente:
a) fotocopii ale certificatelor de naştere şi de căsătorie, fotocopii ale actului de identitate sau paşaportului, după caz;
b) dovada calităţii de cetăţean român, în situaţia în care titularul certificatului sau extrasului de stare civilă ce urmează a fi transcris nu este în posesia niciunui document cu care să facă dovada cetăţeniei române;
c) declaraţii notariale, din partea ambilor soţi, dacă sunt cetăţeni români, sau numai a soţului cetăţean român, cu privire la numele purtat după căsătorie, în situaţia în care în certificatul/extrasul de căsătorie, procurat din străinătate, nu se face referire la numele soţilor după căsătorie;
d) declaraţia din partea părintelui care solicită transcrierea certificatului de naştere al copilului, în cazul în care părinţii acestuia au domicilii diferite;
e) declaraţie din partea titularului actului sau a reprezentantului legal, că nu mai există un act transcris/înscris sau reconstituit;
f) declaraţii notariale din partea ambilor soţi sau în faţa ofiţerului de stare civilă care înregistrează actul de căsătorie, cu privire la legea aplicabilă regimului matrimonial ales de către titularii actului;
g) procura specială pentru cazurile în care solicitarea este efectuată de către împuternicit;
h) certificatul de cetãţenie eliberat de Autoritatea Naţionalã pentru Cetãţenie sau misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pentru persoanele care dobândesc/redobândesc cetãţenia românã.
Documentele administrative emise de autoritãţile strãine, prezentate pentru înregistrarea în registrele de stare civilã române, precum şi traducerile acestora, care sunt fãcute la un notar public din strãinãtate, trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) documentele eliberate de instituţii ale statelor semnatare ale Convenţiei de la Haga din 5 octombrie 1961 se apostileazã;
b) documentele eliberate de statele cu care România a încheiat tratate/convenţii/acorduri de asistenţã judiciarã sunt scutite de supralegalizare, apostilare sau orice altã formalitate;
c) documentele care nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a) sau b) se supralegalizeazã, în conformitate cu prevederile art. 1092 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completãrile ulterioare;
d) documentele de stare civilă ale persoanelor care au statut de refugiat în România şi au dobândit cetăţenia română, sunt exceptate de la apostilare/supralegalizare.
Cetăţenii români aflaţi în străinătate pot solicita înscrierea care îi priveşte în registrele de stare civilă române de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României, a certificatelor sau extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine, în cazul în care înregistrarea actului sau faptului de stare civilă a fost făcută în prealabil la autoritatea din statul de reşedinţă; înscrierea se face cu aprobarea şefilor misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, iar refuzul acestora se motivează.
Cererea de înscriere în registrele de stare civilă române, se depune la misiunea diplomatică sau la oficiul consular de carieră al României din ţara unde a fost făcută înregistrarea în prealabil ori din ţara aflată în circumscripţia consulară respectivă.
Cererea va fi însoţită de documentele prevăzute în cazul transcrierii certificatelor de stare civilă.
Cerere încheiere căsătorie după împlinirea termenului de 10 zile - descarcă Word - descarcă PDF
Cerere încheiere căsătorie în altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință - descarcă Word - descarcă PDF
Cerere incheiere casatorie inainte sau dupa implinirea termenului de 10 zile - descarcă Word - descarcă PDF
Cerere oficiere căsătorie în afara sediului Primăriei - descarcă Word - descarcă PDF
Declaratie căsătorie - înregistrare - descarcă Word - descarcă PDF
Declaratie căsătorie - document - descarcă Word - descarcă PDF
Cerere de divorț - descarcă Word - descarcă PDF
Certificat de divorț - descarcă Word - descarcă PDF
Constatarea desfacerii căsătoriei prin acordul ambelor părți de către ofițerul de stare civilă - descarcă Word - descarcă PDF
Declarație privind menținerea cererii cu privire la desfacerea căsătoriei - descarcă Word - descarcă PDF
Declarație privind renunțarea la cererea cu privire la desfacerea căsătoriei - descarcă Word - descarcă PDF
Proces-verbal la depunerea cererii de divorţ prin acordul soţilor cetățeni străini sau surdomuți - descarcă Word - descarcă PDF
Proces-verbal la luarea declaraţiei de renunţare la cererea de divorţ prin acordul soţilor cetățeni străini sau surdomuți - descarcă Word - descarcă PDF
Proces-verbal la luarea declaraţiei privind menţinerea cererii de divorţ prin acordul soţilor cetățeni străini sau surdomuți - descarcă Word - descarcă PDF
Cerere duplicat certificat de stare civilă în caz de pierdere/furt/distrugere - descarcă Word - descarcă PDF
Declarație privind domiciliul copilului - descarcă Word - descarcă PDF
Declarație privind recunoașterea copilului - descarcă Word - descarcă PDF
Cerere rectificare acte - descarcă Word - descarcă PDF
Cerere schimbare nume/prenume pe cale administrativă - descarcă Word - descarcă PDF
Cerere de transcriere şi înregistrare în registrele de stare civilă română a unui certificat - descarcă Word - descarcă PDF
Declarație cu privire la faptul ca actul nu a mai fost transcris/înscris - descarcă Word - descarcă PDF
Declarație privind domiciliul - descarcă Word - descarcă PDF
Declarație privind regimul matrimonial ales în vederea transcrierii actului de căsătorie - descarcă Word - descarcă PDF